Tips För Körning Under Vinterförhållanden

dubbdäck

När vintern kommer är det vanligtvis orsakar en hel del kaos i trafiken. Detta gäller även i områden där människor är vana att köra under vinterförhållanden. Utseendet på snö och is på vägarna kommer nästan alltid att orsaka problem och vissa kommer att bli överraskade och försöka köra med bildäck som inte är avsedda för vinterförhållanden. Att köra på snö och is kan vara skrämmande även för de mest erfarna förarna, även med rätt däck, dvs. däck som är godkända för vinterbruk och har alpinsymbolen.

Några saker att tänka på när du kör under dessa förhållanden är att bromssträckan blir längre, så det är viktigt att öka avståndet till bilen framför dig. Du måste också börja bromsa mycket tidigare när du närmar dig korsningar och stoppskyltar. I områden där många har använt sina bromsar är de mer benägna att bli isiga och hala. Förmodligen det viktigaste för att säkerställa säker körning är att utrusta ditt fordon med vinterdäck av god kvalitet som finns antingen som dubbdäck eller dubbfria däck. Du har också möjlighet att använda vintergodkända allvädersdäck. De eliminerar behovet av att växla mellan vinter- och sommardäck. Du behöver inte heller oroa dig för väderprognosen och riskera att du saknar vinterdäck på ditt fordon innan vintervädret anländer.

Det är också viktigt att vinterdäcken är i gott skick innan vintern kommer och att de har tillräckligt slitbanor, inte mindre än 4 mm i djupet. Korrekt slitbana hjälper till att skydda mot vatten- och slaskplaning på grund av antingen regn eller slam eftersom djupare kanaler behövs för att flytta vattnet eller slask effektivt. Vattenplaning inträffar när vattnet på gatan inte kan tas bort effektivt från ytan, det tvingar ett lager vatten under däcket, vilket gör att däcket kan plana på vattnet och förlorar kontrollen över bilen. Om din bil börjar planera finns det några saker att tänka på; smäll inte på bromsarna, håll styrningen i aktuell riktning och ta av foten från gaspedalen. För det mesta varar detta fenomen bara i en delad sekund, så försök att inte få panik och utnyttja ovanstående råd för att återfå kontrollen över ditt fordon.

Ett annat säkerhetstips är att hålla däcken ordentligt uppblåsta, detta sänker dessutom rullmotståndet, minskar bränsleförbrukningen och sparar därmed bränsle och ohälsosamma utsläpp. Andra saker att tänka på när du kör i snö är att sakta ner, sluta inte plötsligt. Se till att accelerera och bromsa långsamt medan du kommer ihåg att hålla längre avstånd till bilarna framför dig. Accelerera aldrig för uppåt eftersom detta kan få däcken att snurra på snötäckta vägar. Även om du inte har erfarenhet av att köra på snö kan du följa detta råd och utrusta din bil med däck av god kvalitet för att hålla dig säker när du kör på vintern.

För mer information om vinterdäck, besök nokiantyres.se

Scroll to Top