Säker vinterkörning kräver rätt däck

Dubbdäcken

Att köra på vintern är naturligtvis utmanande eftersom snö och is gör det väldigt svårt för dig att köra så det finns ingen ursäkt för att inte vara ordentligt förberedd för det. Med rätt däckval kan du göra det mycket enklare. Du måste ha vinterdäck av god kvalitet med antingen dubbdäck eller utan, beroende på det område där du bor. Dubbdäcken är inte tillåtna i alla länder, vilket gör dem mindre bekväma om du planerar att köra över landsgränser. De förknippas ofta med begränsningar av den tidsperiod som de får användas. Dubbdäck fungerar bättre på is än dubbfria däck, medan de är lika bra på snö och slask. Det är dock mycket viktigt att se till att däcken är monterade i god tid före vintervädret. Det är viktigt att förstå att sommardäck inte är bra när du har vinterväder.

Det finns två huvudsakliga orsaker till att det är farligt att köra med sommardäck när vintervädret har kommit. En anledning är att gummiblandningen som används i sommardäck inte är avsedd för vintertemperaturer, så när temperaturen sjunker under noll blir gummit hårt och tappar sin flexibilitet. Detta minskar friktionen som däcken annars kan skapa när gummit pressas in i mikroytorna i vägytan. Detta ökar friktionen och ger dig bra grepp, men när detta försvinner eftersom hårdheten förhindrar att gummi pressas in i håligheterna förlorar du friktionen. Denna friktion är det som ger dig det grepp du behöver när du kör under vinterförhållanden. Den andra anledningen är att slitbanan på sommardäck inte är utformad för att hantera snö, is och slask, vilket gör dem mycket farliga att köra med eftersom de inte har grund för att hantera vinterförhållanden.

Dubbdäck använder metalldubbar som sticker ut från slitbanan för att skapa tillräckligt med grepp på is och de använder en unik slitbanedesign för att säkerställa att du har bra grepp och grepp på snö. Med snö är det viktigt att snön inte fastnar i slitbanan och börjar bygga upp ett lager snö som en rullande snöboll. Spåren måste vara tillräckligt breda och formade därefter för att förhindra detta. Detsamma gäller att undvika slaskplaning. De dubbfria däcken använder liknande slitbanemönster, men de lägger också till funktioner som kan skapa grepp på is, eftersom de inte har dubbar.

Det är därför mycket viktigt att du planerar däckbyten i god tid i förväg så att du är beredd och inte försöker köra med sommardäck när du har vinterförhållanden. Att byta däck i god tid är väldigt viktigt, så att du inte börjar vintersäsongen med en olycka som kunde ha undvikits om du hade bytt däck. Att ha proffs som gör däckbyte åt dig kan vara väldigt bekvämt men kan också lägga till en säkerhetsaspekt eftersom du har proffs som gör det. De kommer också att kontrollera dina däck och se till att de är i gott skick innan de monteras. Ett alternativ att byta däck är att ha allvädersdäck som kan användas året runt och kan vara ett intressant alternativ i Centraleuropa där vintrarna inte är lika vanliga som i Norden.

För mer information om vinterdäck, besök: https://www.nokiantyres.se/

Scroll to Top