Pro lepší výběr letních pneumatik používejte štítky pneumatik EU

letních pneumatik

EU se pokusila zjednodušit proces nákupu dobrých pneumatik. Většina lidí nemá o pneumatikách tak dobré znalosti, přesto si všichni majitelé automobilů kupují pneumatiky každých několik let, a protože se jedná o důležitý bezpečnostní prvek automobilu, měl by každý být schopen vědomě se rozhodnout, která pneumatika je nejlepší zvolit. Dříve bylo velmi obtížné pneumatiky do jisté míry srovnávat a dodnes je. Štítek pneumatiky však alespoň pomáhá usnadnit rozhodování na základě tří faktorů. Je třeba si uvědomit, že to nejsou jediné důležité faktory při výběru pneumatiky, ale jsou celkem standardní při obecně dobrém rozhodování, zejména u letních pneumatik. Pneumatiky nejsou testovány v zimních podmínkách, evropský štítek pneumatiky tento srovnávací výběr neposkytuje.

Štítek pneumatiky EU označuje valivý odpor pneumatik; to je důležité, zejména z hlediska spotřeby paliva. Pneumatika s vysokým valivým odporem spotřebuje více paliva než pneumatika s nízkým valivým odporem. Není tedy důvod volit pneumatiku s vysokým valivým odporem, protože nakonec utratíte více peněz za palivo a budete častěji zastavovat na čerpací stanici. Když spotřebujete více paliva, vypustíte také více CO2, což je škodlivé pro životní prostředí. S vyšším valivým odporem se také zvyšuje opotřebení, takže se vaše pneumatiky opotřebují rychleji, což má za následek nákup nových pneumatik dříve, než jste čekali.

Pokud vlastníte elektromobil, bude váš dojezd snížen, pokud bude vysoký valivý odpor, takže to budete muset započítat do rovnice. Stále ztrácíte energii, protože baterie musíte nabíjet častěji. Vyšší opotřebení bude s největší pravděpodobností problémem kvůli hmotnosti elektromobilů; budete muset mít pneumatiky odolné proti opotřebení a pneumatiky s nízkým valivým odporem.

Pak máte hluk odvalování pneumatik, který může ovlivnit váš jízdní komfort, pokud je hluk pneumatik velmi vysoký. Tento problém může být u elektromobilů ještě závažnější, protože automobily jsou obecně velmi tiché ve srovnání se spalovacím motorem. Samozřejmě není důvod vybírat pneumatiku, která má vysokou hladinu hluku. Může to být dokonce nebezpečné, pokud je hladina zvuku příliš vysoká. Novější pneumatiky s tímto problémem dokonce bojovaly zavedením technologie tiché bočnice, kde gumová vrstva tlumí hluk, aby se zabránilo jeho vniknutí do kupé.

U letních pneumatik je hluk méně problémem, než je tomu u zimních pneumatik, kde je možné, že budete muset provést kompromis s vyšší úrovní hluku, abyste zvýšili bezpečnost jízdy, takže při výběru zimních pneumatik je třeba to vzít v úvahu.

Pak máte bezpečnostní aspekt za mokra, ne za ledu a sněhu, který se týká spíše letních pneumatik. Mokrá přilnavost je zvolena, protože mokrý povrch je náročnější ve srovnání se suchým. Mokré povrchy mají delší brzdnou dráhu než suché povrchy. Na základě těchto informací byste měli učinit vědomější rozhodnutí než čistě náhodné.

Další informace o tom, jak používat označení pneumatik EU k vyhledání kvalitních letních pneumatik, naleznete na adrese: https://www.nokiantyres.cz/

Scroll to Top