Pamatujte, že při výměně pneumatik mohou být vyžadovány zákonné požadavky

celoroční pneumatiky

Při rozhodování, kdy přezout ze zimních na letní pneumatiky, se musíte řídit nejen počasím. Často také existují zákonná omezení, která musíte dodržovat. V první řadě je potřeba mít na voze namontované zimní pneumatiky, dokud je sníh nebo konkrétní datum. Předtím se tedy nemůžete přezout, i když by počasí vypadalo dobře na letní pneumatiky. Pokud pak máte pneumatiky s hroty, nemůžete je mít po určitém oznámeném datu nazuté, takže vám často zbývá jen pár týdnů, kdy musíte přezout, abyste neporušili zákon a riskovali pokutu, pokud vás zastaví.

Vzhledem k tomu, že bezpečnost by měla být prioritou a jízda s letními pneumatikami v zimních podmínkách není bezpečná, měli byste pravděpodobně počkat, pokud je to možné, abyste zajistili, že se zima znovu nevrátí. Čím více jste na svém voze závislí, tím déle byste měli čekat na změnu. Jízda se zimními pneumatikami za teplého počasí zvyšuje opotřebení pneumatik, proto není vhodné ji provozovat příliš dlouho, ale dostatečně dlouho, aby byla zajištěna vaše bezpečnost. Pokud potřebujete své auto denně, má smysl počkat, až budete mít téměř jistotu, že se zimní počasí nevrátí. Zároveň, pokud jste v pořádku vynechat používání auta na několik dní, pokud by nastalo zimní počasí, můžete změnit o něco dříve.

Ujistěte se, že na letních pneumatikách, které budete montovat, zbývá více než 4 mm dezén a pneumatiky musí být v dobrém stavu bez jakýchkoliv zářezů nebo jiných viditelných poškození. Pokud je hloubka dezénu přesně 4 mm, můžete si rovnou koupit novou sadu pneumatik. Bezpečnost je výrazně ovlivněna, jakmile klesnete pod 4 mm. Pravděpodobnost, že se u vás objeví aquaplaning, je ztráta kontroly nad vozidlem, což může být velmi nebezpečné. Vaše brzdná dráha se prodlouží, což zvyšuje pravděpodobnost nehod a při zatáčení můžete snadněji dostat smyk, protože přilnavost není tak dobrá.

Nikdo z nás nechce porušovat zákon, proto je důležité dodržovat předpisy. Také, pokud máte nehodu a máte letní pneumatiky, když potřebujete mít zimní pneumatiky, můžete mít problémy s pojištěním.

Máte také celoroční pneumatiky, které jsou kombinací letních a zimních pneumatik, a lze je tedy používat po celý rok, pokud jsou schváleny pro zimní provoz. Pokud jsou schváleny pro zimní provoz, budou mít na bočnici pneumatik symbol 3PMSF. Pokud mají pneumatiky tento symbol, znamená to, že splnily výkonnostní požadavky pro bezpečnou jízdu v zimních podmínkách. Při použití pouze jedné sady pneumatik se pneumatiky samozřejmě rychleji opotřebovávají a je třeba dbát na to, abyste pneumatiky během roku střídali.

Pro více informací o zákonných požadavcích a výměně pneumatik navštivte: https://www.nokiantyres.cz/

View more presentations on SharePresentation
Scroll to Top