Optimalt vedlikehold av dekk for lang levetid

tilstandsrapport

For å sikre at dekkene ikke slites for tidlig, må du ta vare på dem. Dekk slites når du kjører, og over tid vil de slites ut, men de varer lenger hvis du bruker dem optimalt. Dette betyr at du har dekkene riktig for forholdene, du roterer dekkene, har riktig lufttrykk og lagrer dem riktig mellom årstidene. Det er dyrt og unødvendig å la dekkene slites for tidlig, og at det er dårlig for miljøet, ettersom du kaster dekkene dine for tidlig. Bilen har også en tendens til å forbruke mer bensin i forbindelse med høyere dekkslitasje, som da bidrar til økte klimagassutslipp.

Selvfølgelig er det viktig at du sørger for å vedlikeholde hele bilen mens du utfører din vanlige bilservice i tide og også sørge for at annet vedlikehold som bremseservice, oljeskift og full inspeksjon av bilen som du kan gjøre med en tilstandsrapport. Der sjekker de alle viktige funksjoner i bilen for å sikre at bilen er i god stand. Hvis bilen ikke er i god stand, kan det også påvirke hvordan dekkene dine slites, slik at de slites for tidlig.

For å sjekke støtdemperne kan du se etter oljelekkasjer fra dekkområdet, det er lettest å observere etter at du har parkert og senere flyttet bilen. Hvis du ser spor etter oljelekkasjer på asfalten på parkeringsplassen, er det på tide å besøke verkstedet for å få dem til å sjekke støtdempere og bytte ut feil. Dårlige støt får bilen til å svinge, og fordi de også skyver dekkene mot veien, øker de grepet og reduserer bremselengden. Dårlige dempere kan da også føre til ujevn slitasje. Ujevn slitasje er ikke bra, og det er lettest å kontrollere dekktrykket. Lavt dekktrykk er dårlig fordi det vil øke slitasjen og øke drivstofforbruket.

Når du tar bilen til et dekkverksted, for å bare sjekke dekkene eller deretter bytte dekk, vil de sjekke trykket, sørge for at de er balanserte og bytte ut ventilene. De vil også resirkulere alle dine gamle dekk og vekter, slik at du ikke trenger å bekymre deg for å resirkulere de gamle dekkene på en miljøvennlig måte. Når du har balansert dekkene dine, må du sørge for at de bruker miljøvennlige vekter; du vil unngå bly som inneholder vekter. Ubalanserte hjul skaper sidekrefter, som kan merkes i rattet som rister. Det kan også føre til at dekkene slites ujevnt over dekkprofilen. Et annet viktig vedlikeholdstrinn er å rotere dekkene for å sikre at de fire dekkene slites likt.

Dekkene vil oppleve et bredt spekter av vær og temperatur og ofte på forskjellige underlag, så du må sjekke dem regelmessig. En viktig ting å sjekke er at dekkene er i god stand, at det ikke er kutt, sprekker eller andre skader på dekkene. Da må du sjekke om slitasjen er jevn på hvert dekk. Ujevn slitasje på et dekk kan være årsaken til noen ting. En av dem er lavt dekktrykk; dårlige støtdempere eller når de ikke er balansert eller riktig rettet.

For mer informasjon om dekkservice, besøk: https://vianor.no/

Scroll to Top