Optimalt däckunderhåll för lång livslängd

däckservice

För att säkerställa att dina däck inte slits ut i förtid så måste du ta hand om dem. Däck slits när du kör och över tiden så kommer de slitas ut, men de håller längre om du använder dem optimalt. Det innebär att du har rätt däck för förhållanden, du roterar dina däck, har rätt lufttryck och förvarar dem korrekt mellan säsongerna. Det är dyrt och onödigt att låta dina däck slitas ut i förtid, samt att det är dåligt för miljön, då du slänger dina däck i förtid. Bilen tenderar också att konsumera mer bensin i samband med det högre däckslitaget, vilket då bidrar till ökade utsläpp av växthusgaser.

Självklart är det viktigt att du ser till att underhålla hela bilen med du utför din vanliga bilservice i tid och även ser till att annat underhåll som bromsservice, oljebyte och full genomgång av bilen som du kan göra med ett konditionstest. Där kontrollerar de alla viktiga funktioner på bilen för att se till att bilen är i bra skick. Om bilen inte är i bra skick så kan det också påverka hur dina däck slits, så att de slits ut i förtid.

För att kontrollera stötdämparna kan du leta efter oljeläckage från däckområdet, det är lättast att observera efter att du har parkerat och senare flyttat bilen. Om du ser spår av oljeläckage på asfalten vid parkeringsplatsen är det dags att besöka verkstaden för att låta dem kontrollera stötdämparna och ändra de felaktiga. Dåliga dämpare får bilen att svaja och eftersom de också trycker de däcken mot vägen, de ökar greppet och minskar bromsavståndet. Dåliga dämpare kan då också orsaka ojämnt slitage. Ojämnt slitage är inte bra och det enklaste att kontrollera om givetvis däcktrycket. Lågt däcktryck är dåligt eftersom det kommer att öka slitaget och öka bränsleförbrukningen.

När du tar bilen till en verkstad för däckservice, antingen för att bara kontrollera däcken eller sedan byta däcken, kommer de att kontrollera trycket, se till att de är balanserade och byter ventiler. De kommer också att återvinna alla gamla däck och vikterna, så att du inte behöver oroa dig för att återvinna dina gamla däck på ett miljömässigt sätt. När du har dina däck balanserade, se till att de använder miljövänliga vikter, du vill undvika bly som innehåller vikter. Obalanserade hjul skapar sidokrafter, som kan kännas i att ratten skakar. Det kan också orsaka att däcken slits ojämnt över däckets profil. Ett annat viktigt underhållssteg är att rotera däcken för att säkerställa att de fyra däcken slits lika.

Däcken kommer att uppleva ett brett utbud av väder och temperaturer och ofta på olika ytor, så du måste kontrollera dem regelbundet. En viktig sak att kontrollera är att däckens skick är bra, att det inte finns några skär, sprickor eller andra skador på däcken. Då måste du kontrollera om slitaget är jämnt på varje däck. Ojämnt slitage på ett däck kan vara orsaken till några saker. En av dem är lågt däcktryck; dåliga stötdämpare eller då att de inte är balanserade eller riktade ordentligt.

För mer information om däckservice, besök: https://vianor.se/

Scroll to Top