Optimální údržba pneumatik pro dlouhou životnost

letní pneumatiky

Abyste zajistili, že z pneumatik dostanete vše, za co zaplatíte, budete se o ně muset starat. Pneumatiky se časem opotřebují a před tím je hodně odloučí. Pneumatiky zažijí širokou škálu počasí a teplot a často na různých površích, takže je budete muset pravidelně kontrolovat. Musíte také přizpůsobit počasí různým možnostem pneumatik, abyste v zimě používali zimní pneumatiky a v teplých obdobích letní pneumatiky. Máte také možnost použít sadu celoročních pneumatik, pokud máte krátké zimy, takže by nemělo smysl měnit pneumatiku, nebo je jen velmi nepředvídatelné počasí.

Jednou klíčovou věcí, kterou je třeba zkontrolovat, je, že je stav pneumatik dobrý, že nedochází k žádným škrábancům, prasklinám nebo jiným poškozením pneumatik. Poté budete muset zkontrolovat, zda je opotřebení na každé pneumatice rovnoměrné. Nerovnoměrné opotřebení pneumatiky může být příčinou několika věcí. Jedním z nich je nízký tlak v pneumatikách, špatné tlumiče nebo nejsou vyvážené nebo správně zarovnané. Musíte se o to postarat a měli byste navštívit autoservis, abyste zjistili, co způsobuje nerovnoměrné opotřebení, a opravte ho.

Nerovnoměrné opotřebení není dobré a nejjednodušší je zkontrolovat, zda je samozřejmě tlak v pneumatikách. Nízký tlak v pneumatikách je špatný, protože zvýší opotřebení a zvýší spotřebu paliva. Poté ke kontrole tlumičů můžete hledat únik oleje z oblasti pneumatiky; to je nejsnazší sledovat poté, co zaparkujete a později přesunete auto. Pokud na parkovišti na parkovišti uvidíte stopy po úniku oleje, je načase navštívit autoservis, zkontrolovat tlumiče a vyměnit vadné. Špatné rázy způsobují, že se auto kymácí, a protože také tlačí pneumatiky na silnici, zvyšuje přilnavost a snižuje brzdnou dráhu. Špatné rázy pak mohou také způsobit nerovnoměrné opotřebení.

Když vezmete auto do servisu k pneuservisu, ať už jde jen o kontrolu pneumatik, nebo o výměnu pneumatik, zkontrolují tlak, ujistí se, že jsou vyvážené, a vymění ventily. Recyklují také všechny staré pneumatiky a závaží, takže si nemusíte dělat starosti s recyklací svých starých pneumatik ekologickým způsobem. Až budete mít pneumatiky vyvážené, ujistěte se, že používají závaží šetrná k životnímu prostředí, chcete se vyhnout závažím obsahujícím olovo. Nevyvážená kola vytvářejí boční síly, které jsou cítit v chrastícím volantu a mohou také způsobit nerovnoměrné opotřebení. Dalším důležitým krokem údržby je otočení pneumatik, aby bylo zajištěno rovnoměrné opotřebení mezi čtyřmi pneumatikami. Toho byste měli dosáhnout při změně mezi sezónními pneumatikami a možná ještě častěji, pokud máte elektrické nebo hybridní vozidlo.

Další informace týkající se pneuservisu naleznete na: https://www.nokiantyres.cz/

Scroll to Top