Hur rullmotstånd påverkar bilens bränsleekonomi

sommardäck

Rullmotstånd är en viktig mätning för däck eftersom det påverkar bränsleekonomin och däckets slitage. Rullmotståndet finns markerat på EU: s däckmärkning där det definieras som bränsleeffektivitet. Här kan du enkelt jämföra mellan bildäcken för att se vilka däck som har det lägsta rullmotstånd och därmed den bästa bränsleeffektivitet. För elbilar eller hybrider betyder det att mindre el används och att du kommer längre för varje laddning.

Rullmotstånd definieras som kraften som krävs för att upprätthålla ett däck i en rak linje med en konstant hastighet. Detta är anledningen till att ju högre rullens motstånd är, desto lägre kommer din bil. Det är därför det är viktigt att välja däck med låg rullmotstånd eftersom de kan spara var som helst från 1 till 4 procent per liter. Detta i kombination med smidig och lugn körning kan spara upp till 10 procent för din bränsleekonomi.

När du investerar i nya däck till din bil är det viktigt att hitta däck med lågt rullmotstånd. EU: s däckmärkning gör det enklare för närvarande att hitta de däck som har lågt rullmotstånd, eftersom lagen som alla som säljs inom EU måste ha denna etikett. Det är giltigt för sommardäck, medan det för vinterdäck inte riktigt kan representeras eftersom motståndet mäts utanför däckens normala driftstemperatur. För vinterdäck så är det bättre att titta på motortidningars däcktester för den typ av däck som du är intresserad av att köpa.

Även för sommardäcken är det inte den enda faktorn du bör tänka på när du köper nya sommardäck, eftersom du också förlitar dig mycket på däckens säkerhet. Du måste hitta däck som också har bra våtgrepp och förmåga att förhindra vattenplanering. Våtgreppet finns markerat på EU: s däcketikett, så om du hittar ett AA-klassificerat däck, som är ett däck som ger ett A-värde på bränsleeffektivitet och A på våtgrepp, vet du att du har hittat ett bra däck. Du kanske också vill kontrollera däcktester för sommardäck för att se till att däcken du planerar att investera i har visat sig vara bra jämfört med andra däck för förhållanden som liknar de som du kommer att möta. Om du har en elbil med hybrid måste du kontrollera att den förutom att ha låg rullmotstånd som de rekommenderas för användning på elbilar med högre slitage.

Även när du köper nya allvädersdäck måste du se till att de har låg rullmotstånd. Detta däck har många nya tekniker för att möjliggöra utmärkt våtgrepp, jämn ganska körning, lång slitbanelivslängd med fördelen av användning året runt.

Att investera i däck med lågt rullmotstånd hjälper till att spara bränsle och miljön. När du investerar i en ny uppsättning däck, se till att du kontrollerar EU: s däckmärkning för bränsleeffektivitet och vet att det kommer att göra att däcken håller längre och får lägre miljöpåverkan.

För mer information om däck med låg rullmotstånd, besök: www.nokiantyres.se

Scroll to Top