Förvara dina sommardäck på rätt sätt

vinterdäck

När det är dags att byta till vinterdäck är det också viktigt att du tar hand om dina sommardäck på korrekt sätt. Däcken ska tvättas ett däckbyte för att få bort olja, smuts och vägsalt. Därefter ska däcken märkas med den position de hade på bilen, VF-vänster fram etc. Detta är för att försäkra korrekt rotation av däcken inför varje säsong. Du måste också kontrollera sommardäckens skick för att se om det är värt att förvara dem.

Om mönsterdjupet är under 4 mm så är det inte värt att spara dem och du bör låta däckverkstaden ta hand om däcken så att de kan återvinnas. Om de är över 4 mm bör de markeras baserat på den position de hade när de togs bort. Detta är så att de kan roteras när de monteras igen nästa år, så att vänster höger kommer att placeras i höger bakre läge och höger bakre däck placeras i vänster främre läge och samma för däcken på höger sida. Detta för att jämna ut skillnader i slitage mellan främre och bakre position.

Om du behöver nya sommardäck så kan det vara värt att köpa dem redan nu och få dem monterade på fälgarna som ändå måste förvaras under vintern. Då slipper du leta efter sommardäck nästa år när det är dags att sätta på dem.

Förvara dina sommardäck korrekt, vilket innebär under svala förhållanden utan tung vikt ovanpå dem. De bör också hållas borta från direkt solljus eller områden med högt ozon. Det bästa är alltid att låta däckverkstaden lagra däcken åt dig i deras däckhotell, så att du vet att de lagras säkert och under korrekta förhållanden. Det sparar dig lite besvär att behöva föra däcken fram och tillbaka när du vill byta dem och du kan använda utrymmet hemma för andra saker.

När du väl vet att du har dina däck i gott skick och lagras korrekt tills de behövs igen nästa år, kan du glömma dem tills det är dags efter vintersäsongen att planera ett däckbyte igen. Genom att låta en däckverkstad göra ditt däckbyte åt dig, vet du att däcken har kontrollerats innan de monteras och att de har balanserat innan de monteras. Du vet att rätt verktyg används och att däcktrycket kontrolleras och att däckventilerna byts ut och att du har ventilkåpor på alla däcken. Du har också rätt lufttryck in däcken innan du rullar därifrån, vilket är viktigt för att du ska kunna ha bra kontroll över bilen.

För vintern så är det bra att också utföra batteriservice eller batterikontroll så att du inte får problem att starta bilen under vintermånaderna. Förbered också genom att tillsätta glykol i spolarvätskan för att sänka fryspunkten. Det är viktig med spolarvätska för vägarna blir blöta och smutsiga med vägsalt och sand, vilket leder till att vindrutan blir smutsig som måste rengöras. Det är självklart viktigt att ha bra sikt när man kör och på vintern när det är mörkt och solen står lågt kan det lätt leda till olyckor om sikten är försämrad.

För mer information om korrekt däcklagring, besök: https://vianor.se/

Scroll to Top