Däckproblem bör åtgärdas direkt av en däckverkstad

sommardäck

Om du märker några problem med något av dina däck eller kanske till och med alla, bör du ta det mycket allvarligt och åtgärda problemet omedelbart. Om problemet är att ett däck är skadat och du byter till ett reservdäck, bör du ta hand om det skadade däcket av en däckbutik. Om du fortfarande kan köra så åk direkt till en däckverkstad och låt dem undersöka däcket och se vad som behöver åtgärdas. En däckverkstad kan ofta säja dig ett begagnat däck med liknande mönsterdjup som du har på de andra däcken, så att du kan senare kan byta alla fyra däcken samtidigt.

De kommer att veta att du kan reparera däcket eller inte. Däck kan i princip bara repareras om du har ett punkterat däck orsakat av något skarpt objekt som en spik, som kan dras ut, och ersättas av en gummiplugg gjort för detta ändamål. Skador på sidoväggen kan inte repareras och däcket måste därför ersättas direkt. Om problemet är lågt mönsterdjup, att du har nått 4 mm mönsterdjup, så bör du byta alla däcken. Att köra med lågt mönsterdjup kan vara förbjudet enligt lag och bör därmed undvikas. Anledningen till det är att det är farligt att köra med för dåligt mönsterdjup eftersom greppet minskar och risken för vattenplaning ökar avsevärt. Båda dessa faktorer gör att bilar med dåligt mönsterdjup är osäkrare och oftare hamnar i olyckor. Därför är det viktigt att kontrollera ditt mönsterdjup regelbundet och byta när djupet når 4 mm. Djupet för vinterdäck är viktigare då du behöver det för att ha bra fäste i snö jämfört med sommardäck.

Skadade däck bör bytas ut, särskilt om de har reparerats tillfälligt. Om du har använt en reparationssats som kommer i sprayburk så bör du komma ihåg att detta bara är en tillfällig lösning. Detta är inte alls en permanent lösning, så när du har kommit ut ur den situation som du var i när du reparerade däcket måste du köra via en däckverkstad. De kan se om däcket kan rengöras och repareras permanent eller sedan sälja ett nytt däck för att ersätta det skadade däcket.

Däckservice inkluderar kontroll av ventilerna, se till att de är balanserade, så att de roterar utan sidokrafter. Det inkluderar också kontroll av att däcken är i gott skick. Om du inte har säkra och pålitliga däck på din bil kan du inte förvänta dig att hålla dig säker när du kör. De kommer också att fylla på luften i alla däck, så att när du lämnar stället, vet du att alla dina däck är i gott skick för säker körning.

När dina däck är i bra skick, utan skador, med ordentligt däcktryck och balanserade, vet du att du kommer att bli mycket säkrare när du tillbringar tid på vägarna. Det är inte mycket att begära för att se till att du kontrollerar alla dessa detaljer regelbundet. Däcken kommer att behöva regelbunden service och när du tar bilen in för ett däckservice eller ett däckbyte bör du se till att både däck som tas av och däck som sätts på är båda i gott skick.

För mer information om däckservice, besök: https://vianor.se/

Scroll to Top