Att inte byta till vinterdäck i tid kan bli dyrt

däcken

Det finns ingen egentlig anledning till varför du inte skulle byta till vinterdäck i tid. Vi vet alla från vilken månad vintern brukar dyka upp där vi bor. Vi vet kanske inte vilken vecka eller vilken dag det blir, men ju längre vi väntar desto högre blir sannolikheten för att den kommer snart. Det finns bara ingen anledning att försöka vänta ut bytet eller vänta för länge på ett däckbyte. Så snart du ser att temperaturen börjar närmar sig nollstrecket oavsett om det är dag eller natt, så är det skäl nog att byta däck. Vinterdäck är bättre än sommardäck på torra vägar när du har låga temperaturer.

Så antingen planerar du bara och gör bytet på en viss bestämd dag långt innan snön anländer, eller så gör du det baserat på väderprognosen baserat på dagstemperaturen. Om du gör det för sent och det redan kommer snö borde du inte köra. Du måste vänta tills varmare väder kommer tillbaka. Detta kan orsaka mycket krångel för personer som är beroende av en bil. Så ju mer beroende du är på din bil för vardaglig transport desto tidigare bör du göra bytet. Att inte kunna köra kan bli dyrt för somliga. Det kan leda till missade möten eller dyra taxikostnader.

Det finns fortfarande många som tror att det är dåligt för däcken om du byter för tidigt, men eftersom det är en fråga om säkerhet måste du leva med lite extra slitage de dagar där du fortfarande har plusgrader och ingen snö. Din säkerhet är väl värt detta. Om du väntar för länge och inte kan använda din bil i några dagar, kan det vara förknippat med högre kostnader eller om du försöker köra med sommardäck under snöiga förhållanden och hamna i en olycka, kan det bli mycket värre. Även mindre skador på en bil kostar mycket att åtgärda.

Så gör inte misstaget att byt däck för sent. Planerar istället i förväg och gör skiftet tidigt så att du inte behöver oroa dig och att du inte kommer att ha några krångel med långa köer vid däckverkstäderna eftersom många gör däckbyte sent. Det är dock viktigt att respektera lagstiftningen när det gäller dubbdäck, så att du inte monterar dem för tidigt eller tar bort dem för sent. Det är tillåtet att använda dem utanför den angivna tidsperioden, förutsatt att det råder vinterförhållanden.

Du bör kolla att dina vinterdäck som du tänker skifta till är i bra skick och klarar ytterligare en vinter. Det är viktigt att mönsterdjupet är över den lagstiftade minimumnivån och de bör ha minst 4 mm och de ska vara säkra att köra med. Säkerheten minskar när du går under 4 mm, då greppet minskar och bromssträckan ökar vilket lätt kan leda till olyckor. Däcken måste också ha rätt lufttryck, så kontrollera detta omedelbart efter du har skiftat däcken. Du ska också följa roteringen av däck när du sätter på dem, så att de roteras baserat på den plats de hade sist du använde dem.

För mer information om vinterdäck, besök: https://vianor.se/

Scroll to Top